Писах вече, че бях възторжено удовлетворен, когато  (не Okja и Snowpiercer, а

...
Писах вече, че бях възторжено удовлетворен, когато  (не Okja и Snowpiercer, а
Коментари Харесай

Паразит: вечната война между бедни и богати

Писах към този момент, че бях възторжено задоволен, когато  (не Okja и Snowpiercer, а Memories of Murder и Mother са върховете му) взе " Златна палма " тази година през май за . Филмът ме сграбчи и го изгледах на един мирис, съпреживявайки прочувствено, мощно привързан с героите и изцяло захласнат, само че чаках малко повече (оценката в IMDb е 8.5)... И да, паралелите с Borgman са доста далечни, сякаш единствено първичната концепция е обща.

В началото се срещаме с едно семейство, съвсем затънало на дъното на обществото и преживяващо в бедност (дори духовна), чиито членове хващат непознат Wi-Fi по ъглите на схлупените стаички в сутерена чартърен, пред който уличните пияници пикаят. Бащата Ким (задължителния Кан-хо Сон, обичан!) е солиден, висок, само че изкривен мъж над 50-те с обрулено месесто лице и изплашен неразбиращ взор, а майката Ким Чун (Хье-джин Джан) е набита, късо подстригана оправна и инициативна жена с отпуснати черти.



Важни обаче са децата – симпатичният, стремителен, грамотен и нерешителен към 20-годишен хубавец Кевин (Ву-сик Чой) и очарователната, кръшна, дръзка и нахална тийнейджърка с тясно лице и очи като свредели Джесика (Со-дам Парк). Един ден другар на Кевин, който отпътува краткотрайно в чужбина, го урежда като преподавател по британски на съблазнителна, грациозна и доверчива лолитка в богатото семейство Парк. Бащата Дон (Сун-кюн Лий) е  гиздав, взискателен и поддържан – сполучлив предприемач с беупречен външен тип, а майката Йон (Йео-джон Джо) е дребна блага, нежна, елегантна и деликатна чернокоса хубавица.

И до момента в който се усетим, всички членове на хитрото семейство сиромаси към този момент работят за Парк , сякаш без да се познават, изхвърляйки с лукаво лукавство и пресметлива манипулативност предходните чиновници – Ким е водач, Ким Чун е икономка, а Джесика организира " арт терапия " на дребния, злотворен, капризен и непредвидим наследник, до момента в който дъщерята към този момент е бясно влюбена в учителя си Кевин! От уволнените доста значим е обликът на някогашната икономка Мун Гван (Джон-йон Лий), едра, само че пъргава жена с квадратно лице и увиснали бузи.

Ще се повторя – за разлика от Borgman – тук " паразитите " са симпатични тарикати, мошеници на дребно, незлобливи и даже добродушни комбинатори. Не желаят да крадат, нито ненавиждат заможната и аристократична каста на, макар че " те са благи, тъй като са богати, а не противоположното "  и че " нямат бръчки и наподобяват добре, тъй като благосъстоянието е като ютия, заглажда всичко ". Един ден Парк се прибират по-рано от пикник и всичко се обърква, откакто Мун Гван безсрамно се е намъкнала в къщата, а се е оказало, че мазето (зад загадка врата) крие шокираща загадка. И както действието е вървяло гладко и умерено като дълбока река, обстановката ескалира в кървава вакханалия.



Първоначално спорът е сред две групи, ужасени от живота новобранци. Но идва един миг, когато " унижените и оскърбените ", даже търпеливи и кротки (е, и използвачи), не устоят повече на високомерното и гнусливо пренебрежение, а неверните действия се умножават и се разрастват като снежна топка по стръмен скат. Краят обаче (по скоро фантазия, в сравнение с допустимо бъдеще) ни стопля сърцата, тъй като сред хората (независимо какви дефекти имат те) и безусловната преданост постоянно впечатляват и трогват.

Официалната премиера на кино лентата " Паразит " ще се случи на тазгодишното издание на София филм фест.

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР